bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

FED cuts interest rates 75bp in emergency move.

Mohli sme sa docitat v utorok.
FED je americka NBS. 75bp je 0,75%. Nechcem nikoho podcenovat, ale dovolim si tvrdit, ze vacsine to nepovie nic. Takze ... FED znizil zakladnu urokovu sadzbu (je ich viac, ale tie nie su take dolezite pre obycajnych americanov) o bezprecedentnych 0,75%. Pre zaujimavost, NBS znizila sadzby na jedenkrat najviac o 1,5% a tiez to bolo tusim neplanovane. Ani FED nemal co robit so sadzbami, planovane dvojdnove zasadnutie sa kona 29. a 30. januara. Napriek tomu znizili uroky o tyzden (a par hodin) skor. Preco?
Nazorov je vela. A zalezi, ci ten nazor prichadza z USA, alebo mimo Ameriky. Ale ani tam nie su jednotni v nazore na tento krok.
O okolnostiach, dovodoch, situacii na financnom trhu hovorit (a pisat) sa da dlho.
V kratkosti - co viedlo FED k znizeniu sadzieb iba tyzden pred ocakavanym znizovanim na ohlasenom pravidelnom stretnuti? Oficialne vyjadrenia hovoria o hrozbe recesie (teda poklesu tvorby HDP), stratach korporacii (hlavne bank v suvislosti s americkou krizou hypotekarneho a realitneho trhu). Nizsie sadzby znamenaju lacnejsie uvery, vyssie investicie firiem, z toho vyplyvajuce vyssie zisky, ale aj nizsie uroky na spotrebne uvery a vyssia spotreba domacnosti. To vsetko sedi. Lenze vyssia spotreba sa rovna vyssej inflacii a proti tej sa bojuje zvysovanim sadzieb. Takze drasticke, skokove znizovanie sadzieb v USA znamena vyssiu inflaciu v blizkej buducnosti. A to nespominam ropu a nerastne suroviny.
Z ust mnohych vysokopostavenych centralnych bankarov sa mozete dozvediet, ze zmena sadzieb ma realny vplyv na ekonomiku v horizonte niekolkych mesiacov. Kolosy makroekonomiky maju dlhu zotrvacnost (ano, byvala vlada ma pravdu). Preco teda FED musel znizovat sadzby tento utorok a nespravi tak o tyzden neskor? Skutocne, tyzden hore-dole ... Ziadny vplyv na makroekonomiku a financne vysledky podnikov.
Lenze FED mal na to dobry dovod. V pondelok 21.jan. mali v USA sviatok. V Europe nie. Pocas pondelka si na europskych burzach povedali, ze tak opreme sa do toho, buducnost je neista, ale statne dlhopisy nam preplatia tak ci tak. A zacali sa predavat akcie. Ceny klesli, velmi klesli. DAX o 6% ci tak nejak. Ostatne burzy tiez. Damy a pani z FEDu sice nepracovali, ale sledovali co sa deje. Videli, ze derivaty na akcie (ktore sa obchoduju 24 hodin denne nehladiac na americke sviatky) ukazuju, ze ked sa otvori New Yorkska burza, bude zle nedobre. Preto Ben Bernanke zvolal vsetkych v noci (americkej noci) z pondelka na utorok, ze co teda s tym. A tak sa rozhodli, ze v tu noc znizia sadzby (aj ked jeden z nich bol proti, lenze to bolo posledny krat na dlhu dobu, co mohol o sadzbach hlasovat). Niekolko hodin pred otvorenim NYSE. Reakcia bola spravna - ceny akcii sice klesli, ale nie vyznamne. A tak investori do americkych akcii neprisli o svoj majetok radovo o 10 a viac percent, ale len o percento ci dve. Taky Bill by vedel povedat, co to znamena za par minut byt o stamiliony dolarov chudobnejsi.
Z pohladu celej ekonomiky USA to, ze sadzby boli znizene o tyzden skor ako to vsetci cakali, nema velky vyznam. Nijaky. Z pohladu vyvoja cien akcii neskutocne obrovsky. FED tymto krokom zachranoval iba a len akcie. A investicie do nich.

P.S.: na rozdiel od ekonomicky a googlovsky podkutych autorov a blogerov, napr. tu nedavam ziadne kila odkazov na vyjadrenia Bernankove, analytikov, Buffeta, Sorosa, Fica a Pociatka, Sramka ci KDH, analyzy INESS, MESA 10, statistiky a vyvoj cien akcii a vynosov Tbills ... Z jednoducheho dovodu. Som lenivy. Najdite si to sami, ak vas to zaujima. :-)

Tema | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014