bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja vnutorna dilema.

Odohrava sa pravidelne v MHD.
V podstate su dva typy ludi. Jedni su zamestnanci. Ocakava sa od nich, ze rano v rozumnom case budu na svojom pracovnom mieste a podavat kvalitny vykon. Ich rano (a nielen to) patri zamestnavatelovi. Druhi su panmi sami sebe a svojmu casu. Vstanu so Zakrutou, naranajkuju sa a maju fajront. Ja viem, take jednoduce to nie je, ale nejde o to. Ide o to, ze som ten zamestnanec a velkej casti svojho pohodlia, energie, zivocisneho tepla (predsa len je rano chladno) sa v ranajsich hodinach vzdavam v prospech cesty do prace. Pouzivam aj - aj. Teda aj auto, aj MHD.
Ten autobus je vyborny spoj. Cesta netrva dlho, nemusim prestupovat, v spicke ide casto. Bus ma okrem ineho zastavku aj pri noclaharni pre bezdomovcov. Ta je asi 3 zastavky pred tou mojou. Rano sa bezdomovci, ktori mali to stastie a preckali noc v noclaharni rozprchnu, zvycajne jednym smerom. K zastavke autobusu. Po dvoch-troch-piatich nastupuju do vyhodneho spoja. Ten totiz obchadza vsetky vyznamne bezdomovecke lokality.
Bezdomovci su skupina ludi s rovnakymi crtami. Naobliekani do 4-5 vrstiev aj v najvacsom teple. Tri ci styri preplnene igelitky v rukach. A zapach. Typicky zapach.
Tusite spravne, dilema ... hnevat sa na nich, pretoze 3 bezdomovci vedia spravit nedychatelny vzduch v klbovom autobuse? Pisat listy Zahradnikovi? Mimochodom, revizori nastupuju az za poslednym bezdomoveckym bodom. Alebo s nimi sucitit? Tvarit sa, ze nic nie je citit?
Neviem. Je to pre mna jedna z tych dilem, ktore neviem rozlusknut. Vlastne ju rozlusknem kazde rano, trpim ich. Stazovat sa nikdy nebudem. Podvedome a pokrytecky si myslim, ze takto nieco pre bezdomovcov robim.

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. bandol...
    tým, že bezdomovcom nedávaš najavo, že cítiš ten ich typický zápach, prejavuješ porozumenie voči tomu, za čo v tej chvíli nemôžu... v ich postavení by sme všetci páchli úplne rovnako.
    preto si nemyslím, že tvoj postoj je pokrytecký... a sa mi zdá, že takto pre bezdomovcov aj niečo robíš - neberieš im posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti.
    a to vôbec nie je málo...
    publikované: 11.10.2007 01:24:32 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. no ja ti neviem,
    no dilema, hej, a kdeze to byvas, kde takto bus obchadza vs. bezdomovcov?
    publikované: 11.10.2007 16:55:10 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ...
    mam castokrat pochybnosti o tom, ci si ti ludia nejaku ludsku dostojnost uvedomuju.
    hogo - vyraz pokrytecky som pouzil preto, lebo mi topokrytecke pripada. Chlacholim sa, ako som im uzasne svojou mlcanlivostou pomohol. SKutocna pomoc je inde. Lenze mam castokrat dojem, ze bezdomovci o skutocnu pomoc ani nestoja. Typicky priklad so zobranim - ked im ponuknes gastrac, alebo povies, ze im kupis potraviny, este ta vysmeju...
    viera - bus ma zastavku pri noclaharni pre nich .. nedaleko letiska
    publikované: 11.10.2007 22:54:12 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bandol...
    som si istý, že ľudskú dôstojnosť si uvedomuje každý človek, akokoľvek otrlo môže pôsobiť.
    a s tou pomocou je to ťažké, veď aj bezdomovci sú - aj keď sa to navonok nezdá - vnútorne diferencovaná sociálna skupina.
    tak, ako sa líšia dôvody bezdomovectva, tak by sa museli líšiť aj formy pomoci.
    publikované: 11.10.2007 22:59:58 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014