bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Charlie´s.

Typicke slovenske.
Kedysi zaciatkom 90´s ( 1992? ) som s kamosmi silvestroval. V novootvorenom Charlie´s pube. Plno. Vsade, hore, dole. Nedalo sa pomaly hybat. Nie to tancovat. Tancovalo sa.
Netusil som vtedy, ze Charlie´s bude pre mna znamenat tak vela.
Moj zivot s Charlie´s sa deli na dva kontinualne zazitky. Filmovy a flamovaci. Malokedy jeden prechadzal do druheho. Bud som isiel do kina, alebo do pubu. Tym, ktorym "klubovy film" nieco hovori, chapu. Otrasne kinosaly. Malo miesta na nohy. Vrzgajuce sedacky. Prastare premietacky. Chraplavy zvuk. Chodil som tam neustale. Kde ste mohli v tych casoch vidiet Antonioniho, Lyncha, Cronenberga, Greenawaya? 6 projekcii denne, poloplne az plne hladisko, projekcie zadarmo pre STV ... Dalo sa chodit aj naslepo.
Mr. Hyde Charlie´s ... pub ... hadam prvy svojho druhu. Neskutocne drahe pivo a iny chlast. Hlasna hudba, zvycajne rockova. Neskor koncerty a karaoke, na ktorom ste si mohli privyrobit. Tematicke vecery/noci - Depeche Mode, U2, gothick rock, afterparty po koncertoch Lucie...Zarucena zabava do 4 do rana. V Charlie´s zacinal Kinet svoje nu-jazzove diskoteky.
Interier s vrazajucou parnou lokomotivou, barmani hadzuci si presne do poharov lad, mlade zaby casnicky, co vzdy vedeli ako sa dostat k spravnemu cloveku. Stoly a lavice, co udrzali niekolko tancujucich ludi. Stvrtok beznadejne plno, v piatok a sobotu este plnsie. Prisli ste sam, odchadzali s partiou. Tam som sa dorazil po zlate zo Stokholmu a prisiel o okuliare.
Ale aj strelba, drogy, husti vyhadzovaci, sex.
Kolkokrat si s kamosmi vzdycheme stary dobry Charlie´s ...
Nedavno som sa do akoby zazrakom fungujuceho Charlie´s vybral do kina. Prerobeny bar, ktory ako keby ani k Charlie´s nepatril. Velky vstupny priestor malo osvetleny. Chvilu treba hladat, kde sa predavaju listky. Osaprane steny, vysedene spinave kresla. Zachody na prizemi pre istotu nefunkcne. Nic sa nezmenilo. Zostarlo, tak ako my. Kinosaly na prizemi su zrekonstruovane, sedacky pohodlnejsie, zvuk modernejsi. V podzemi, vedla pubu, otvorene WC, ale radsej sa im vyhnut. Kinosala bez zmeny. Film, ktory nam pustali, s otrasnym zvukom. Pusto, smrad, beznadej.
Byvaly pub, teraz snad klub, vraj funguje. Netusim, kolko tam chodi ludi a aku muziku hravaju. Rozhodne nefunguje denne, lepsie povedane nocne, ako jeho predchodca. Z toho priestoru ide hnus a zly pocit.
Vidim v tom slovensku klasiku. Neskutocny priestor v srdci Bratislavy. Odsudeny na uspech a zurivy zarobok. Upada. Volakedy davno to vraj spravoval Biermann. Zopar jeho Ceskych levov sa dalo vidiet cez okno do kancelarie. Vraj za Meciarovej vlady mu to zobrali alebo chceli zobrat, lebo nevyl s vlkmi. Netusim, ako to v skutocnosti bolo. Ale urcite v style cim horsie (tomu druhemu) tym lepsie. A tak sa Charlie´s dostal do stavu klinickej smrti.
Cest jeho pamiatke.

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. jj
    kde su tie casy ked som chodievala do charlieka :)

    teraz len obcas do kina .. a aj to ked zmeskam film inde
    publikované: 20.01.2008 23:32:51 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014