bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedenkrat.

Once nestaci.
Muzikal? Nemuzikal? Film s pesnickami? Pesnicky k filmu? Takto a podobne ti, co potrebuju film Once rozoberat a rozobrat sa pytaju a odpovedaju si rozne. Nechapem preco. Je to film o dvoch ludoch, ktori vedia hrat, skladat, spievat a tak to robia. Hraju, spievaju a skladaju vacsinu filmu, ale aj sa rozpravaju, stretavaju, rozchadzaju, prichadzaju k svojim rodinam.
Je to jednoducho nadherny a nadherne jednoduchy pribeh. Subtilny, jemny. Chalan a Dievca sa stretnu, spaja ich hudba, spaja ich osamelost, spaja ich platonicka laska, ktorej nedokazu a nedovolia si podlahnut.
Hudba a pesnicky su vyborne. Akoby aj nie, ved hlavneho hrdinu hra Glen Hansard. Najdolezitejsia osoba The Frames. Kto ich videl na jednom z niekolkych koncertov na Slovensku, musel okamzite (ako ja) ostat ocareny. (Minuly rok im Longital hral ako predkapela na cesko-rakuskom turne.) Glen Hansard pre film napisal skor balady, jemnejsie a pomalsie skladby, ale aj v nich dokaze prejst do zvycajenho "frameovskeho" nasadenia, rychlosti a dravosti. S jedinou osarpanou deravou spanielkou (s ktorou sa ani v skutocnosti nevie rozist a stale na nej hrava). Marketa Irglova, ktoru "objavil" uz davnejsie v Prahe a nahrali spolu aj ine CD, je pekna (vzhladom na jej kostymy sa neda povedat pritazliva), mila, trochu drza, ale vie krasne spievat, hrat na piano, pisat texty. Nic ine sa ani nemohlo udiat - natocit album na uver, stravit spolu stastne chvile v blizkosti toho druheho, dvojjazycne vyznanie lasky a aj nevyhnutne rozlucenie. Mozno trpke, mozno oslobodzujuce. A ktovie, ci sa neskor nevyhladali, aby spolu vytvorili este kopu krasnych pesniciek a zazili ozajstnu lasku.
Malokedy mi pri filme mne, pragmatikovi, behaju zimomriavky po chrbte. Ale pri scene v obchode s hudobnymi nastrojmi, kde Ona zahrala nieco na klaviri a On jej na gitare, aby zahrali nakoniec tu pesnicku spolu, mi veru behali.
Kdesi som cital, ze ludia ten film miluju alebo nenavidia. Ja patrim k tym prvym. A je mi jedno, co na to hovoria skoleni filmovi publicisti. To si ti z druhej skupiny. Tentokrat nemaju pravdu a ich naucene poucky v tomto pripade su na (ich) skodu.

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. vidiet
    ten film na Slovensku v spolocnosti mojho brata bol pre mna o to vacsi zazitok a tiez patrim k tej prvej skupine ludi :)
    publikované: 09.02.2008 01:35:10 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014