bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kundera ...

... udavač
Kundera je pre mňa jeden z najlepších spisovateľov sveta (pamätníci na tomto blogu si snáď spomenú na "reťazový spam" Four Things, určite som ho tam spomenul). Bez rozdielu obdobia. Od žiadneho autora som neprečítal všetko, čo je dostupné v slovenčine resp. češtine (no neviem si predstaviť Kunderu v slovenčine, rovnako ako Slobodu v češtine). Plus pár nevydaných u našich bratov, ale v angličtine.
Kundera je nesporne človek, ktorý českú spoločnosť, tú intelektuálskejšiu časť, rozdeľuje. Iba českú. Slovák, Nemec, Angličan sa na tie malomeštiacke hlúposti vykašle a užíva si jeho prózu a drámu. Vôbec sa mu nečudujem v jeho prístupe k českým vydaniam svojich kníh.
Hovorí sa, že po Havlovi je Kundera druhý najväčší žijúci Čech. Fajn. Prečo by sme na škandalizácii Kunderu, ktorý sa aj tak nebude brániť, pretože 25 rokov nedáva novinárom rozhovory, nepriživili?
Mám presne takýto pocit...Kundera, v roku 1950, vo svojich 21 rokoch udal ŠTB agenta Zápaného Nemecka! Bomba! Kundera komunista a spolupracovník ŠTB! RESPEKT na to prišiel! Dáme vám to zadarmo! (Respekt sa tento týždeň, s veľkou karikatúrou Kunderu na obálke, rozdával zadarmo aj v tých posledných potravinách na českom vidieku, len aby to čírou náhodou neušlo zabudnutému intelektuálovi z Horní Dolní).
Viacmenej náhodou som sa dostal k článku, kde sa Kunderova vina vyvracia. Ono to asi tak jednoznačné nebude.

Som Kunderov obdivovateľ. Aj keby priznal, že vo svojich 21 rokoch, ktoré mal v 1950, v roku, keď stála pred súdom Milada Horáková a ďalší, nneovplyvní ma to. Jeho tvorba ma presvedčila. Na rozdiel od iných "umelcov" slovenského významu. Spomeniem len Mináča.

Celé je to hystéria. Vôbec sa nebudem čudovať, keď niekto o 10 rokov, pretože stráca popularitu, vytiahne na Havla spoluprácu s ŠTB.

A Slovensko? Škoda reči. Samý spolupracovník, vážený zločinec, poslanec, primátor, prednosta. (Až mám pocit, že keby sa zastrelil človek na party u M. v T.T. tak sa o tom nikto nedozvie ... Paroubek mal smolu, že si vyhadzoval z kopýtka v Prahe).

Celý humbuk okolo Kunderu spôsobil, že si ho po rokoch znovu prečítam. A dokúpim ďalšie knižky, ktoré sa v češtine nedajú zohnať. Napr. Život je jinde, o ktorej hovoril Uhde.

A medzitým budem počúvať Gloriu. Skutočne sa oplatí.

 

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. Bandol,
    dajme tomu udal...no a co?.. taka bola doba, mlady zapaleny chalan...ludia v tej dobe boli aj zapaleny za lepsi zivot..preco nie? preco sa vsetko odsudzuje? a vyrabaju bububu strasidla neustale uz dvadsat rokov to iste a to iste..je smiesne a nanajvys nezodpovedne a hanebne ak nase deti a mlada generacia nema ani sajnu CO sa naozaj dialo a AKo to naozaj bolo...
    Poznam pana zapaleneho komunistu...potom bol ateista, pacifista, hippies...a..a.. teraz je veriaci.Nic z toho mu ale neubera na krase-dusevnej- prave naopak, je to clovek ktory zije a neustale sa formuje..a o tom to je...to je zivot..
    publikované: 16.10.2008 20:55:52 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ale ved o tom pisem,
    a velmi neprijemne ma prekvapuje bulvarnost akoze seriozneho tyzdennika
    publikované: 16.10.2008 21:06:54 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Bola to fakt iná doba,
    ani ja svoj postoj ku Kunderovi nemením. Máš pravdu, v serióznom časopise potrebovali nejakú poriadnu tému a keď ju našli, tak sa ju snažia čo najviac využiť. Ale sú veci, ktoré sa nedajú len tak jednoducho a na počkanie zmiesť zo stola. Sú ľudia, ktorí sa musia predvádzať v médiách, lebo inak by boli nikým a ničím. Kundera to nepotrebuje, určite dobre vie, prečo nedáva rozhovory do médií už desiatky rokov. Už len rozmýšľam, čo od neho dnes večer otvorím.
    publikované: 17.10.2008 07:52:54 | autor: kajzo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014