bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vycitane z rozhovorov.

Nie som prilis na interview, ale posledne dni som ich par preluskal.
Rozhovory su fajn vec. V poslednej dobe, teda par mesiacov a nejaky ten rok dozadu, na roznych miestach je mozne dostat svoju pravidelnu davku rozhovoru. Zacal som ich vnimat najskor v televiznej prilohe SME. Pripadali mi take bezne. Dokonca vysli knizne. Zrejme velmi popularne, vdaka umiestneniu na popularnom webe, su rozhovory "amaterskeho" novinara. Rozhovory z medialneho prostredia najdete, ake prekvapive, na stranke venovanej mediam. A urcite kde-tade. Dokonca aj na tomto blogu:-)) Nemyslim si, ze by rozhovory z tyzdennikov ci dennikov mali vychadzat knizne. Otazky su zvycajne na aktualnu temu, v danom caso-priestore, ktory o rok-dva neznamena nic. Cest vynimkam-su rozhovory, ktore sa vracaju do minulosti, su nadcasove, odhaluju suvislosti ... napriklad tento.

Pri rozhovore s F. Borovskym, podla vsetkeho slovenskym guru zostavovania programovej struktury, ma napinalo. Sebavedomy fluktuant, ktoremu nie je nic svate okrem penazi. Pouziva uzasny slovnik. Tak aby ste, mili divaci vedeli...
" Joj hovorí o mladom, aktívnom divákovi. Majú takého diváka Mojsejovci?

Ten je síce fajn, ale nepredáva sa iba on. Predávate dvanásť plus, potrebujete aj staršieho diváka. Keď ho nemáte, tak je problém."

Takze divaci sa predavaju, ci mlady, ci stari. Cisla, share, podiel. Jeho mantra. Ze vdaka par nafukancom, ako je on, sa przni vkus, vychova, orientacia vacsej casti spolocnosti, ho netrapi. Nemoze. On nevidi za divakmi ludske bytosti, ale percenta, cisla, predaj. Neviem, ci mam plakat, alebo sa smiat.

Dalsou perlou bol rozhovor s mladym Havranom. Neviem, co citovat, precitajte si rozhovor. A aj clanky na jeho webe . Ten bohorovny nazov... Cudujem sa Sudorovi, ze si na nom nezgustol. Samoluby narcista, vystudovany evanielik, ktory nie je presvedceny o svojej viere, stelesnena "tolerancia"...len skoda, ze si ako sefredaktor nevie ustrazit akozenovinarov na svojom serveri.

Rozhovor poskytol aj Peter Stanek. Na prvy pohlad sa zda, ze ma rozumne nazory. Rozhodne je scitany a ma vela vedomosti. Problem je ich pouzitie. Dufam, ze sa jeho nazormi nikto prilis nezaobera a ze je len ako spestrenie odbornej diskusie. Ak je vobec vo Ficovom okoli takeho niecoho niekto schopny. Odporucam aj iny Stanekov rozhovor.
Ja som sa pri jeho citani nesmierne bavil. Neskor mi zamrzol usmev na tvari. Z Chelemendika je poslanec a zo Staneka premierov radca.

Rozhovory jedneho novinara so sirokym spektrom osobnosti a osob musia byt zakonite viac ci menej povrchne. Ved ako sa moze jeden clovek vyznat aj v barokovej hudbe, nabozenskej historii, prognostike ci mediach. Su take interview potrebne? Asi ano. Doba a ludia si ich zelaju, akoby urcite povedal zodpovedny redaktor. Nie je cas a priestor na hlbsie preniknutie do temy. Bulvarizacia, povrchnost, jednoduchost, iba jemny nacrt ponorenia hlbsie predava. Naco rozmyslat.

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. bandol
    K Borovskemu a mediam – ten tvoj pohlad na media je kuzelny. Ono je to skratka tak, ze sukromne media chcu zarobit a na zaklade toho aj stavaju svoju programovu strukturu. Cakat od vlastnikov televizie ze robia svoj biznis kvoli nejakemu ludomilstvu je no ...naivne. Oni chcu zarobit a je to tak uplne normalne. Kazda jedna firma sa snazi o zisk a ja nevidim dovod preco by to nemali robit aj sukromne media. Navyse ak by ludia chceli sledovat operu a relacie o literature, tak by to programovi manazeri do programu dali. Lenze ludia nechcu pozerat vkusne veci, chcu pozerat Mojsejovcov a Drislakoviny. Do placu by ti malo byt skor z vkusu divakov.
    publikované: 26.09.2007 12:01:03 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  2. moj pohlad na media
    je triezvy. Ja si uvedomujem, ze komercne media su na to, aby zarabali peniaze.
    Som skepticky ale v tom, ze ci naozaj ludi achcu pozerat Mojsejovcov a ine hluposti. Ludia chcu pozerat TV. Myslis, ze by nepozerali inteligntnejsi zabavny program? Nie inteligentny, inteligentnejsi. To nie je trh o dopyte, ale ponuke.
    Mne osobne vadi, ze zo mna, ako divaka, sa komercne TV snazia spravit hlupaka, ktory si nevie vybrat a do vyberu ratam aj vypnutie TV. Ak som pre Borovskeho len cislo, kus, ktory chce predat...je mi odporny.
    Momentalne TV nemam. Nemozem povedat, ze mi to vyhovuje lebo vadi. Pretoze prichadzam aj o hodotne veci, ktore sa v TV suchnu.
    publikované: 26.09.2007 21:13:43 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  3. bandol
    Ono je to obojsmerne – to co chcu divaci, to televizie vysielaju a plati to aj opacne – to co vysielaju televizie ovplyvnuje vkus divakov. Ten prvy vplyv je ale podla mna omnoho dolezitejsi. Vsimni si ako sa niektore relacie predcasne rusia, alebo presuvaju mimo prime-timu. Je to tak preto, lebo maju slabu sledovanost. Vsetko vychadza z toho, kolko ludi si zapne dany program. Ak bude dva krat po sebe sledovat Mojsejovcov 0,5 % divakov, tak viac po nich ani pes nestekne a nikto ich viac do programu nezaradi. Je to podla mna o vkuse ludi. Prokladov je hrozne vela – preco je napriklad najcitanejsi dennik Novy cas? Lebo je to stupidny bulvar a to maju ludia radi.
    publikované: 27.09.2007 14:01:15 | autor: cincinnatus (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. mas pravdu
    ja som zaujaty, neviem sa na to pozriet z nadhladu. Situacia sa meni a skutocne sa stahuju relacie bez sledovanosti. Myslim, ze to tak ale vzdy nebolo. To je dobra sprava.
    Nie som odbornik, iba divak (obcasny) a rozhodne nestandratny.
    Bodaj by po tych Mojsejovcoch stekal iba ten ich pes. :-)
    publikované: 27.09.2007 21:51:58 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Bandol - neviem prečo si si vybral túto "vzorku" interview.
    Peter Stanek je múdry, vzdelaný a rozhľadený človek, ekonóm, poradca premiéra Fica, predtým premiéra Mečiara. Neviem kam si smeroval poukázaním práve na rozhovor s ním? Ja som poskytla dve rešerše z rozhovoru s Petrom Stanekom v rozhlasovej relácii Z prvej ruky na tomto blogu. Jeho záujmy sú širokospektrálne a príťažlivé. Bola som nadšená tým o čom hovoril. Ďakujem Ti za poskytnutie ďalšieho rozhovoru s ním a tiež fotografie. K tomu mi čo povieš?
    publikované: 27.09.2007 23:00:04 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Martha
    vybral som tuto vzorku, lebo ma nieco v tych rozhovoroch zaujalo a aj som to napisal.
    Stanek - sama vidis, ze nepopieram jeho vzdelanie, vedomosti, rozhladenost. Avsak ze je niekto poradcom Meciara, Dzurindu ci Fica neznamena, ze je na to vhodny. V pripade radenia Meciarovi a Ficovi ... niet sa cim chvalit, ked ekonomika vyzerala a vyzera, hlavne za Meciara. Viem, ze rozhodnutia su politicke a politik sa moze na odborneho poradcu vykaslat. Nechcem tu ale "vojnu slov" o politike.
    Na Stanekovi mi vadi jeho velikasstvo - ako davno predpovedal to ci ono. Je to mozno pravda, nikde nespomina svoje clanky alebo publikacie na tuto temu, rozhodne ale nebol sam v tych predpovediach. Jeho navrhy rieseni su akademicke, teoreticke, nerealizovatelne v praxi - napr. DSS. Jeho komentar k 40-rocnym hypotekam je spravny, ale ved su to take trivialne veci! Cakal som iny,lepsi priklad k jeho vyjadreniu, ze ludia nevedia vyuzivat resp. nechapu vydobytky civilizacie. Atd.
    Precitala si si ten druhy rozhovor? Prosim, napis mi nieco aj k nemu.
    publikované: 28.09.2007 07:07:10 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  7. cincinnatus
    s radostou musim konstatovat, ze Mojsejovcov "odpalili" a Borovskeho bohorovne reci sa nenaplnaju .. ze by sa dalo zacat verit vo vkus slovenskeho divaka? :-))
    publikované: 28.09.2007 11:58:01 | autor: bandol (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014