bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Malé zrovnalosti života.

Nabaľovanie, prebaľovanie, voda, bubllinky ...

Dnes, z nedostatku inej bohumilej činnosti, som sa prepracoval k "objavnému" článku v jednom denníku. Stručne - (komu sa nechce článok čítať a vlastne ho ani veľmi nemusíte) podniky, rozumej krčmy, kaviarne, puby, reštaurácie nehorázne zarábajú na nealko nápojoch. Neskutočná marža. A dostaneme sa aj k riešeniu nepriaznivej situácie - "vyrieši" to zákazník. Máme si, akože my zákazníci, pýtať pohár vody. Obyčajnej, z vodovodu. Ktorá je, prepokladá sa, zadarmo. Nuž, slečna/pani redaktorka naozaj objavila koleso.

Že v ktorejkoľvek krčme sa najviac oplatí pivo, je jasné už dávno. Aj keď nechcem piť alkohol (ak sa desina v malom množstve dá za alkohol považovať:-), nakoniec pri tom pive skončím. Nie som ochotný za štvrť litra obyčajnej vody, čo ju Coca cola prezentuje ako minerálku platiť viac ako za pol litra ušlachtilého moku zvaného pivo. Hovorím o pive, čo sa dá piť. Aj čaj vyjde pomaly drahšie. Na toto som vždy nasrahnevaný. Veď takto sa podporuje alkoholizmus. Ale božechráň, aby si to prečítala nejaká pani prepytujem poslankyňa, ktorej leží na srdci zdravie slovenského národa. Hneď navrhne, v skrátenom konaní parlament prediskutuje a odhlasuje, že pivo v krčme bude stáť 18 krát viac ako najdrajhší nealkoholický nápoj v danom podniku.

S tou vodou to ale také hlúpe nie je. Len toť predvčerom som bol na obede s jedným európskym američanom. Z bubliniek z minerálky mal už štikútku, alkohol z objektívnych príčín nechcel tak si vypýtal "tapped water". V nie vôbec lacnej reštaurácii, práve naopak. Nakoniec to pán peňaženky nejako zahral a doniesli "tapped water" zabalenú vo fľaši za x krát desať SKK. Keď si tú vodu pýtal, vôbec sa netváril, že chce šetriť, jednoducho je na to zvyknutý. Napokon, koľkí z nás boli v civilizovanom svete na dovolenke, alebo služobke na obede/ večeri a čašník automaticky priniesol karafu s vodou. Mne sa to stalo veľa krát.

Neviem si predstaviť, že naše reštaurácie začnú podávať "točenú vodu" a k tomu zadarmo. U nás, kde patrí k dobrým mravom ošklbať čo najviac za čo najmenej práce. A neskúsime si tú vodu predsa len pýtať? No, len aby sa nestalo, že ju donesú vo váze v domnení, že prídu kvety...

Niekde som počul či čítal, že do reštaurácie v normálnych krajinách (hmm ... ak taká vlastne ešte existuje ...) si môžete priniesť vlastné pitie, povedzme fľašu vína a reštaurácia poskytne poháre. A za túto službu si niečo účtuje. Čo je však oveľa menej, ako by stála fľaša vína. Ja som sa s týmto ešte nestretol, ale ktovie, možno práve táto služba priláka viac zákazníkov, ktorý si tam dajú predražené jedlo :-).

Dajako si to s tou vodou vodovodu musím urovnať v hlave. Prinajmenšom to môže byť dobrý test čašníčok/ov a zdroj zábavy. Nakoniec aj tak skončíme pri budvare.


Tema | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014