bandol

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spomienky, narodna hrdost a futbal.

Spominam si, ako maly chlapec, mali sme otvoreny balkon, bolo leto, vonku tma, v kazdom okne blikala obrazovka a celym mestom zrazu zahrmelo GOOOOOL! To dal v 1976 Panenka ten svoj "dloubacek" a my, Ceskoslovensko, sme sa stali majstrami Europy. O 4 roky neskor sme rovnako kricali, tentokrat na nejakej chate, ako Jurkemik vymietol domacim Talianom pavucinu a my sme skoncili treti na ME. A dalsia spomienka ma priniesla na Tehelne pole, kam ma otec zobral na priatelsky zapas s Talianskom, v ktorom dal aj Galis gol a vyhrali sme tusim 3-0 (podrobnosti si lahko najdete). Stadion bol plny plnucicky a ludia sa tesili, mavali zastavami, povzbudzovali...
V sobotu som bol na Tehelnom poli bohuzial opat. Poloprazdny stadion, Irov 2-krat viac ako Slovakov. A vacsina zo slovace aj tak neboli fanuskovia. Ako-tak plna bola len VIP tribuna. Plna snobov a malomestiakov, ktori sa  prisli ukazat, najest a napit. Za firemne. Irov bolo pocut snad az do Dublinu. Neboli len za branou, boli vsade, aj okolo miesta, kde som sedel. Ako som im zavidel, ked zacali spievat svoje choraly, ked vstavali a kricali Ireland!, ked pohodlne vyhravali a hrali sa s nami ako macka s mysou...Tak rad by som s hrdostou krical Slovensko!, maval salom (mozno by som si ho aj kupil)...Ale futbal je o emociach a tie musi niekto vzbudit, rozprudit.
Futbal je vecou hrdosti. Hrdosti na svoj klub (kazdy fandi tomu svojmu, aj ked sa odstahuje na druhy koniec republiky), na svoju krajinu. Slovaci nemaju byt na co hrdi. Dali to patricne najavo svojim nezaujmom (aj pri dnesnom fiasku s Walesom...).
Zavidel som Irom ich hrdost. Popravde-ani ich chlapci nehraju bohvieco. Ale hraju so srdcom, poctivo. A su lepsi ako my.
Bolo mi smutno a zaroven som znechuteny. Mam pocit, ze silni muzi futbalu si z nas robia srandu. Tak ako ich kamarati prepytujem politici.

 Viete si predstavit ten pocit, ked sme minuly rok, rovnako obklopeni ceskymi fanusikmi, prehrali s Cechmi 0-3.

Tema | stály odkaz

Komentáre

  1. fiha
    mz sme s niekym hrali?:))
    publikované: 13.09.2007 01:15:15 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. BV
    Nehrali, plnili sme funkciu tréningových kužeľov :)
    publikované: 13.09.2007 07:58:54 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. treningovy kuzel
    je podobny tomu, aky pouzivaju cestari. A ten sa nehybe, iba cudzou silou.
    publikované: 13.09.2007 08:05:19 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ber to
    aj z lepšej stránky...boli zbierať skúsenosti:)
    publikované: 13.09.2007 12:45:39 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014